09 mai, 2009

S.O.S! TURISMUL INCOTRO?

Asa cum spunea unul dintre bloggeri intr-un comentariu la un articol precedent, depinde doar de noi sa resuscitam turismul in Romania. Trebuie sa fim constienti ca drumul este greu tinand cont de "antitalentele" ce se ocupa la nivel de conducere de domeniul turismului. Stimati conducatori nu e de ajuns sa aveti studii in domeniu terminate nu stiu pe la ce facultate obscura. Nu e de ajuns diplome recunoscute obtinute prin favoruri si beneficii materiale. Iti trebuie clarviziune, realism, inovatie si cel mai important lipsa motivatiei financiare. Am vazut "manageri" fara diplome care au reusit. Asta pentru ca pasiunea si dorinta de a schimba ceva au biruit in fata dorintei de imbogatire peste noapte.
Ne dorim turisti occidentali la preturi occidentale in conditii "comuniste". Asta mergea pana acum cativa ani. Dar s-a cam terminat si cu prosteala pe fata ce o afisam in fata turistilor dornici de turism in Romanica. Am ramas cu turistii "manelisti", vandalii, iubitorii de mici si fum in aer liber. Era si normal tinand cont ca pe la pensiunile si hotelurile noastre se practica preturi de statiuni de lux. Este in acelasi timp adevarat ca multe institutii de acest gen s-au renovat si modernizat. Dar din pacate serviciile au ramas aceleasi. Aceeasi persoana imbracata de strada cu mutra acra te intampina la receptie. Acelasi sentiment ca esti un intrus pe teritoriul lor si ca cerintele cele mai uzuale si normale nu ti se cuvin chiar daca ai platit pentru ele."Pai ce daca nu merge apa calda?";"Mda, ne pare rau ca televizorul si internetul nu functioneaza. Poate cand veniti data viitoare se va remedia.";"Aveti rezervare pe internet?Si ati fost si sunat pentru confirmare?Eiiii...noi nu prea umblam cu internetul asta.Ne-am facut pagina asa..." ETC.
In acelasi timp avem in mare parte acceasi infrastructura de pe timpul comunismului. "Ce daca ploua si nu stii daca mai iesi cu masina din parcare? E normal pentru zona asta." Ne dorim turism european dar nu stim ce e ala.
Stimati reformatori in turism priviti in jurul vostru si adunati ce e bun. Stabiliti prioritati. Sa lasam tunurile de zapada acolo unde nu e sosea sa poti ajunge. Sa lasam bazinele de agrement acolo unde inca nu exista apa curenta. Sa lasam plantatul de palmieri si sa curatam plajele si marea. Invatati ceea ce trebuie si nu copiati kitsch-urile vazute prin statiuni de mana a doua.
Ma intreb daca bulgarii, grecii, croatii si altii au reusit sa faca din turism o industrie, noi, romanii, chiar nu putem???



ATENTIE! Imaginile de mai jos pot fi socante pentru iubitorii de turism autohton.







7 comentarii:

Unknown spunea...

hehe...pai am si eu niste poze de ti se face...
da credca lucrurile sunt cunoscute si nu mai e nevoie de atatea cuvinte ci poate de o bautura care sa le resusciteze constiinta iubitilor nostri alesi

Viorel Iraşcu spunea...

Ai revenit!?Te scosesem de la blogroll. Te introduc iar.Vio'

romeo spunea...

Bine zici!

lala spunea...

frumoasa tara, pacat de locuitori!

The Guardian spunea...

Draga Lala,
nu cred,sincer,ca locuitorii au vreo vina.Tot ce ne tine pe loc in acest moment este lipsa unei mentalitati practice.Degeaba facem mii si mii de presupuneri si planuri pentru a simula "cum ar fi daca...".Nu avem nevoie de planuri,avem nevoie de oameni care sa le aplice.Vorbe...suntem indestulati de cate am primit in ultimii 20 de ani.Forta sta in mintea deschisa a tineretului si nu in metodele invechite aplicate de catre unii conducatori total depasiti.Solutia este o revolutie...de data aceasta o revolutie in gandire.

Impresi, Opinii, Pareri spunea...

Turismul lasa de dorit in tara. Sincer se poate mai mult.
Putem sa schimbam turismul.

Cu deosebit respet florin.

Anonim spunea...

Nu stie nimeni in contro, cred ca inainte pentru ca inapoi nu prea ai cum, usor usor, dar cea mai mare problema cred ca este legata de noi, avem un comportament care nu ca nu se ridica la nivelul altora. dar este de cea mai nenorocita speta, priviri ciudate, fioroase(smecheri), spargatori de seminte peste tot, scuipatori, care nu iarta nimic, reguli pe care nimeni nu le respecta, fiecare vrea sa rezolve lucrurile dupa legile lui, salbaticie intr-un cuvant.Strainul nu tolereaza asa ceva, si credeti-ma asta este cea mai mare problema a Romaniei.Turistii straini care vin in Romania sunt in principal aventurieri, din pacate.