01 august, 2008

Lepsa-Perla Statiunilor vrancene

Lepsa, asezata in inima muntilor Vrancei, reprezinta statiunea de referinta a judetului Vrancea. Situata la granita dintre Tara Vrancei si Tinutul Secuiesc statiunea este strabatuta de raul Lepsa si ofera turistului "o gura de rai" desprinsa parca din balada Miorita. La aproximativ un km de statiune raul Lepsa se varsa in Putna formand o cascada de aproape optzeci de metri lungime. Statiunea a cunoscut o dezvoltare exploziva din punct de vedere turistic in ultimii ani.


In drumul dinspre Focsani spre Lepsa va puteti opri la Cascada Putnei o rezervatie naturala in miniatura. Si pe un mal si pe celalalt ve-ti intalni oameni ce se bucura de natura in campingul de langa cascada dar si foarte multi turisti ce se bucura de o iesire in natura la sfarsit de weekend.


Zona in care este asezata statiunea este superba si imbie turistul sa revina an de an pentru distractie sau odihna. Peisajul este mirific si reprezinta punctul forte al localitatii Lepsa, ilustrand perfect zona muntilor Vrancei.


In apropiere se poate vizita rezervatia naturala Lepsa-Zboina, o rezervatie situata la o altitudine de 600-1370 m aflata pe malul stang al raului Lepsa. Rezervatia este un loc superb in care salbaticia te cucereste de la primul pas si doar scarile facute de mana omului (prezente din loc in loc) ce te ajuta in ascensiunea catre culmile impadurite tradeaza o prezenta umana in zona. Odata ajuns in varf poti admira intregul peisaj.


In centrul statiunii Lepsa se afla Manastirea Lepsa, manastire de maici, construita in anul 1789. O oaza de liniste si o poarta spre Cer. Simplitatea asezamantului, frumusetea locatiei si linistea ce ti se imprima in suflet trecand portile acestei manastiri sunt lucruri unice e merita traite cel putin o data in viata. Curtea ingrijita cu multa dragoste si pricepere de catre maicute, cerdacul impodobit cu flori si imprejurimile pitoresti te aduc mai aproape de Dumnezeu si te vor face cu siguranta sa revii pe aceste meleaguri.


Un alt loc de vizitat este Pastravaria Lepsa infiintata in anul 1955. Aici puteti afla tainele cresterii pastravului. Dupa ce aflati cum creste pastravul bucurati-va de o friptura de pastrav fiindca puteti cumpara. Tot in cadrul pastravariei se afla si un restaurnt in care se serveste mancare din pastrav.


La o distanta de 14 km se afla tabara scolara Galaciuc situata intr-un cadru natural deosebit la o altitudine de 700 m. De aici se pot observa cinci din cele sapte sate intemeiate de catre feciorii Vrancioaiei.


Oferta de cazare in Lepsa este foarte variata si la preturi rezonabile in zona existand foarte multe pensiuni ce se ridica la standartele oricarui turist. Daca va doriti un sfarsit de weekend linistit in care sa va bucurati de natura sau o vacanta ceva mai lunga Lepsa poate reprezenta un loc ideal. Se pot face drumetii montane, plimbari cu ATV-ul, camping sau alpinism, iar cei ce nu sunt dependenti de adrenalina se pot bucura de plimbari linistite intr-un cadru natural pitoresc.


Se poate ajunge in Lepsa plecand din Focsani catre Odobesti pe drumul national DN 2D . Din Odobesti mergeti spre Vidra, apoi spre Tulnici, tabara Galaciuc si dupa 14 km a-ti ajuns in Lepsa. Distanta este de aproximativ 80 km din Focsani, iar starea drumului este excelenta. Se poate ajunge si din judetul Covasna prin localitatea Ojdula insa nu va recomand drumul care este un drum forestier (daca va plac senzatiile tari incercati-l).


Distractie placuta si drum bun!!!




8 comentarii:

Anonim spunea...

la lepsa este si o manastire foarte veche dar imi scapa numele

Viorel Iraşcu spunea...

ciudat ca vorbiti asa despre Lepsa.Putina obiectivitate nu strica si nicio nota personala .Am fost acolo si as incadra-o la minimanelistice statiuni. Mi-e scirba cind imi amintesc despre ,, fauna locala'' -galateni , vrinceni si braileni claie peste gramada. sunt curios daca publicati comentul .
un profesor cu blog.
plecatdecasa.blogspot.com

The Guardian spunea...

Nu inteleg de ce credeti ca nu voi publica comentariul Dvs. Fiecare este liber sa isi exprime parerea, fie ea si contra. Este foarte adevarat ca este o statiune "minimalista" dar, impreuna cu un cunoscator al locurilor puteti gasi ca aceasta statiune are locurile ei ascunse, pe care "fauna locala" (asa cum ii spuneti Dvs.-as indrazni chiar sa ghicesc ca sunteti "de la" Capitala pentru ca aveti acel aer superior pe care il afiseaza cei din "fauna" frumoasei noastre Capitale.)nu a reusit inca sa le "pangareasca". Daca mai aveti ocazia de a vizita Lepsa sau orice statiune din Romania incercati sa descoperiti si altceva decat cluburi, fast-food-uri, pizzerii etc. pentru ca fiecare are ceva aparte. Asteapta doar sa fie descoperita.

Viorel Iraşcu spunea...

Dupa cum ai vazut , sunt din BACAU.Multumesc pentru blogroll , voi face acelasi lucru. In legatura cu statiunile ,,manelistice'', gustul amar nu poate fi sters , de o cascada frumoasa sau un munte impadurit . Sunt convins ca frumusetea unei statiuni este data si de curatenie , decibeli , oameni , arhitectura . Poate nu am timp sa descopar lucrurile ascunse , dar scriu ce vad si ce simt , fara sa exagerez , pentru ca oamenii ce citesc postarile nu au timp , neaparat pentru descriei , gen ,, Romania pitoreasca " . Nu ca nu ar fi interesante dar , trebuie sa stie unde se duc si ce vor simti.

Anonim spunea...

Daca scarba fata de conationali vine de la un domn profesor, inseamna ca bagajul de cunostinte si cultivarea bazelor de comunicare amiabile care vor fi transmise elevilor vor fi puternic afectate de ,,obiectivitatea" si ,,luciditatea" dumneavoastra, domnule formator de spirite.
Frumusetea omului nu se opreste, ca in cazul dumneavoastra, la nivelul epidermei.
O reprezentanta a faunei locale din Moldova din care, apopos, faceti parte !

Cristian spunea...

Eu galatean fiind m-am simtit jignit. Daca nu suporti moldovenii, geografule, ia du-te mataluta in pe la maghiari sa gusti din propriul tratament! Nu cred ca manelele sunt ascultate numai la Galati si Braila, nu cred ca de aici au iesit in lume Guta si Salamu Minune.
Ai probleme asemanatoare si cu evreii si negrii?!

The Guardian spunea...

Sa stiti ca perceptia asupra populatiei maghiare din Romania este una gresita...sunt foarte ospitalieri,cu mai mult bun simt si cateodata mai civilizati.Am avut parte de un tratament placut si profesionist ireprosabil.Referitor la vechea doleanta a maghiarilor privitor la o vorbirea limbii maghiare in Romania mi se pare ca nu gresesc deloc.Ganditi-va,cum ar fi, ca romanii din Italia sa fie obligati sa vorbeasca doar limba italiana.

Anonim spunea...

apropo de fauna locala eu va zic ca am locuit 3 ani in lepsa si ceea ce spuneti dv nu este adevarat.sunt locuri intertesante de descoperit dar dv ca o persoana cu profesia dv ar trebui sa apreciati mai mult meleagurile tarii si cred dupa parerea mea ca insultati cetetenii tarii fara sa veti nici un motiv.
cei din bacau nu sunt mai brezi ca ceilalti din contra am cunoscut unii.........asa ca cu pregatirea dv si cum ganditi LASATI DE DORIT