31 iulie, 2008

Soveja-Pasarea Phoenix a turismului vrancean

SOVEJA- Statiune climaterica si de odihna, Soveja reprezinta o perla a Tarii Vrancei. Asezata pe malurile Susitei, la o altitudine de 530m, statiunea se bucura de veri racoroase si ierni relativ reci. Padurile sunt bogate si verzi aproape tot timpul anului, atmosfera este rustica si te cucereste de prima data. Te poti bucura de o vacanta foarte frumoasa si relaxanta printre sovejeni, oameni seriosi dar primitori si plini de viata, strasnici strajeri ai traditiei romanesti.


Statiunea se afla de ceva vreme intr-o umbra nemeritata ajungand aproape o ruina din lipsa fondurilor pentru dezvoltare dar mai ales a lipsei de interes. Chiar si asa statiunea Soveja reprezinta locatia cu cel mai ozonat aer din Europa si nu o spun romanii ci chiar institutele de cercetare din intreaga Europa.

Daca nu esti o persoana comoda si simandicoasa trebuie sa stiti ca locurile de cazare nu sunt grazave, mai totul fiind in renovare. Gasesti gospodarii in care poti sa iti inchiriezi o camera(sau mai multe) si astfel te poti bucura de povestile spuse seara de gazda sau poti afla ce inseamna o gospodarie de munte.

Ca puncte de interes turistic poti vizita:Mausoleul Eroilor Romani(localitatea Soveja-Dragosloveni a facut parte din Triunghiul de Foc pe timpul primului razboi mondial), Muzeul Militar, Cimitirul German, Manastirea lui Matei Basarab(zidita in 1645), Schitul Soveja(2001), Sipotul lui Bucur(un izvor in Dealul Rachitasului, loc de popas al haiducului Bucur). Ar mai trebui stiti ca Alecu Russo a cules in 1846 de pe taramurile Vrancei in zona Soveja capodopera populara "Miorita".

Deasemenea pentru impatimitii traseelor montane sunt disponibile si cateva trasee de dificultate medie dar de o frumusete coplesitoare. In statiune exista si izvoare de ape minerale care in combinatie cu climatul sedativ reprezinta un tratament ideal pentru cei ce sufera de surmenaj fizic si psihic.

Pentru a ajunge in Soveja trebuie sa urmati traseul Tisita(localitate aflata pe sdrumul european E85 in apropiere de Marasesti), iar la Tisita sa alegeti drumul national DN2L spre Panciu. Din Panciu ajungeti in Racoasa, Campuri si...iata Soveja. Drumul este recent reabilitat si este "ca in palma". Nu uitati sa respirati cu pofta pentru ca e cel mai ozonat aer din Europa :).