20 august, 2008

Sarata Monteoru-O alternativa pentru verile calduroase

Sarata Monteoru-situata la 20 km de Buzau la o altitudine de 86m, statiunea se bucura de un amplasament excelent intre dealuri impadurite si terase pe care este cultivata vita-de-vie. Recunoscuta ca statiune balneoclimaterica, bogata in izvoare cu apa sarata, turistii vin in acest loc pentru tratament dar mai ales pentru vacante reconfortante in care toropeala verii este combatuta cu succes de strandurile amenajate in statiune.

Istoria acestui stabiliment este destul de veche, statiunea fiind intemeiata de catre Grigore Monteoru oficial la data de 1 iulie 1895. Localitatea Monteoru este mentionata pentru prima data in hrisoavele domnitorului Vlad Calugarul in jurul anului de 1485. Grigore C Monteoru a intreprins o serie de studii asupra capacitatii de tratament a izvoarelor cu apa sarata din aceasta zona. Acesta, apeland la serviciile unui arhitect german, a construit la 1895 primul bazin de tratament cu bai reci din lume cu o suprafata de 2500 metri patrati. Deasemenea s-a construit un hotel, un cazino si un parc englezesc iluminat electric. Din pacate din vechea arhitectura a localitatii a fost pastrata doar vila Monteoru devenita tabara scolara.

Atractiile turistice in zona Monteoru pot fi putine la prima vedere dar statiunea este amplasata excelent pentru a avea acces la obiective turistice aflate la o distanta oarecum mica. Atu-ul statiunii in acest caz il reprezinta oferta de cazare foarte diversificata fata de alte zone apropiate si activitatile recreative pe care le poate referi. Aici se pot inchiria ATV-uri, se poate juca tenis si fotbal pe terenurile special amenajate, iar pentru cei mai sedentari se poate merge la un restaurant sau club.

Mina de petrol de la Sarata Monteoru este unica in Europa si a doua in lume. Este situata la o distanta de aproximativ 2 km de centrul statiunii si este singura in exploatare din lume.

La vest de sat, pe malul Saratii, au fost descoperite asezari si necropole datand din neolitic. Aici pe Dealul Cetatuia, au fost descoperite urmele unei culturi carpatice denumite sugestiv Cultura Monteoru.

Tabara Monteoru este situata vechea vila a familie Grigore C Monteoru, intr-un parc dendrologic de o rara frumusete fantani arteziene, foisor si arbori importanti din punct de vedere stiintific. Tot aici se afla si capela familiei Monteoru unde este inmormantat intemeietorul statiunii. Tabara are o capacitate de 170 de locuri din care 100 functioneaza permanent. Cazarea se poate face in vila "Monteoru", vila "Bradu" sau in casute.

Drumetiile in aceasta zona reprezinta o activitate recreativa excelenta datorita facilitatii traseelor. Se pot face drumetii pe Dealul Cetatuia si dealul Scorusului, traseu de aproximativ 2 km. O alta drumetie recomandata daca ajungeti pe meleagurile acestea o reprezinta drumetia la Pietroasele unde se viziteaza Castrul Roman si Closca cu pui de aur (aproximativ 7 km din Sarata-Monteoru).

Un traseu turistic pe care il recomand pentru frumusetea extraordinara il reprezinta cel de la Sarata-Monteoru la Vulcanii Noroiosi un traseu de aproximativ 6o km. Se trece prin tabara de sculptura de la Magura o zona de relaxare foarte populara printre buzoieni si se ajunge la manastirea Ciolanu. Manastirea este o oaza de liniste unde dialogul cu Dumnezeu se realizeaza mai usor si sufletul se incarca cu bunatate. Cadrul in care este asezata este unul de vis, iar manastirea se incadreaza perfect in peisaj. De la manastire plecati cu bateriile incarcate catre Berca pe un drum cu serpentine si pante abrupte. La 12 km de Berca se afla vulcanii noroiosi o rezervatie mixta foarte interesanta. Vulcanii in miniatura formeaza un peisaj ciudat care atrage turisti din toate colturile oferind un spectacol natural rar intalnit in lume.

Sa lasam deci in aceste zile toride aglomeratia de pe litoral si sa ne "imbaiem", tot in apa sarata, in strandurile din Sarata-Monteoru.




3 comentarii:

Anonim spunea...

Este intre-adevar un loc simplu si fermecator de frumos iar cazarea este destul de ieftina

Anonim spunea...

cam neintretinuta statiunea

Roxana spunea...

Chiar ca este o statiune neintretinuta! Cazarea oricum lasa de dorit... cateva pensiuni construite recent in timp ce vechile hoteluri, situate peste apa, intr-o zona incantatoare sunt lasate in paragina!In rest... in interiorul taberei totul e se degradeaza...si foisorul si fantana si conacul...iar la capela...cateva fetite care sa dadeau huta pe poarta...