15 mai, 2009

Amintiri de pe meleagurile copilariei

In nenumarate discutii privitoare la reinventarea turismului romanesc am ajuns la concluzia ca noua romanilor ne lipseste ceva foarte important :constiinta. In goana noastra pentru democratizare, inteleasa gresit de altfel, ne-am pierdut valorile. Am uitat traditii si am imprumutat altele de la popoare care au stiut sa si le pastreze si sa le promoveze in scopuri comerciale. multi oe sa spuna ca e normal in dezvoltarea unui popor. Eu spun ca este anormal ca traditiile si datinile sa dispara doar din frica de a fi diferiti. Este anormal sa uitam de unde am plecat, sa uitam cum am crescut.Pentru aceasta va propun un exercitiu: fiecare sa isi aduca aminte de copilarie, de acele meleaguri pe care am crescut, de bunicii de la tara care ne-au aratat un mod de viata simplu dar multumitor.

Am revazut cu placere locurile prin care am crescut, locurile in care m-am jucat cand eram copil. Mi-am adus aminte de prietenii care sunt acum pe alt drum si pe care nu i-am revazut de ceva vreme. Toata aceasta "aducere aminte" m-a facut sa imi dau seama ca tocmai existenta acestor meleaguri inseamna identitatea mea ca si individ. Voit sau nu aceste locuri ale copilariei si-au lasat amprenta pe personalitatea si identitatea noastra. Aduceti-va aminte de cat de simpla era viata pe atunci si in acelasi timp cat de frumoasa. Acele seri de iarna traite la gura sobii cu povesti despre zane si eroi sau amintiri ale bunicilor de la inceputul secolului in timp ce afara ningea si viscolea. Zilele toride de vara in care mergeam si ne balaceam o zi intreaga. Serile lungi de vara petrecute alaturi de ceilalti copii. Padurile racoroase ce le strabateam in cautarea animalelor salbatice. Toate astea au avut un rol decisiv in dezvoltarea noastra. Scopul acestui articol este ca fiecare sa isi aminteasca modul de viata si traditiile pe care au avut ocazia sa le traiasca sau sa le vada. Astfel fiecare dintre noi se va gandi de doua ori atunci cand va actiona in mod negativ, voit sau involuntar, asupra mediului inconjurator si asupra traditiilor. Sa nu uitam ca fiecare loc, fie el si banal din punctul nostru de vedere, isi are istoria sa. Trebuie doar sa fim atenti la povestea ce o spune. Mai jos cateva fotografii din zona mea.

09 mai, 2009

S.O.S! TURISMUL INCOTRO?

Asa cum spunea unul dintre bloggeri intr-un comentariu la un articol precedent, depinde doar de noi sa resuscitam turismul in Romania. Trebuie sa fim constienti ca drumul este greu tinand cont de "antitalentele" ce se ocupa la nivel de conducere de domeniul turismului. Stimati conducatori nu e de ajuns sa aveti studii in domeniu terminate nu stiu pe la ce facultate obscura. Nu e de ajuns diplome recunoscute obtinute prin favoruri si beneficii materiale. Iti trebuie clarviziune, realism, inovatie si cel mai important lipsa motivatiei financiare. Am vazut "manageri" fara diplome care au reusit. Asta pentru ca pasiunea si dorinta de a schimba ceva au biruit in fata dorintei de imbogatire peste noapte.
Ne dorim turisti occidentali la preturi occidentale in conditii "comuniste". Asta mergea pana acum cativa ani. Dar s-a cam terminat si cu prosteala pe fata ce o afisam in fata turistilor dornici de turism in Romanica. Am ramas cu turistii "manelisti", vandalii, iubitorii de mici si fum in aer liber. Era si normal tinand cont ca pe la pensiunile si hotelurile noastre se practica preturi de statiuni de lux. Este in acelasi timp adevarat ca multe institutii de acest gen s-au renovat si modernizat. Dar din pacate serviciile au ramas aceleasi. Aceeasi persoana imbracata de strada cu mutra acra te intampina la receptie. Acelasi sentiment ca esti un intrus pe teritoriul lor si ca cerintele cele mai uzuale si normale nu ti se cuvin chiar daca ai platit pentru ele."Pai ce daca nu merge apa calda?";"Mda, ne pare rau ca televizorul si internetul nu functioneaza. Poate cand veniti data viitoare se va remedia.";"Aveti rezervare pe internet?Si ati fost si sunat pentru confirmare?Eiiii...noi nu prea umblam cu internetul asta.Ne-am facut pagina asa..." ETC.
In acelasi timp avem in mare parte acceasi infrastructura de pe timpul comunismului. "Ce daca ploua si nu stii daca mai iesi cu masina din parcare? E normal pentru zona asta." Ne dorim turism european dar nu stim ce e ala.
Stimati reformatori in turism priviti in jurul vostru si adunati ce e bun. Stabiliti prioritati. Sa lasam tunurile de zapada acolo unde nu e sosea sa poti ajunge. Sa lasam bazinele de agrement acolo unde inca nu exista apa curenta. Sa lasam plantatul de palmieri si sa curatam plajele si marea. Invatati ceea ce trebuie si nu copiati kitsch-urile vazute prin statiuni de mana a doua.
Ma intreb daca bulgarii, grecii, croatii si altii au reusit sa faca din turism o industrie, noi, romanii, chiar nu putem???



ATENTIE! Imaginile de mai jos pot fi socante pentru iubitorii de turism autohton.